Just another WordPress.com site

Torent

Торент е общо понятие, означаващо:

1. Торент система – реализира споделяне/обмен на файлове между хора от целия свят чрез Интернет. Използва BitTorrent протокола за трансфер на файловете, по peer-to-peer (P2P) метода.

2.Торент файл – файлове са записани в компютрите на потребителите на системата, а не са публикувани (хостнати) на публичен сървър. Потребителите не се свързват чрез сървър, а директно помежду си, използвайки торент файл за свръзка помежду си, вместо сървър.

3. Торент програми (торент клиенти) – софтуер, който потребителите инсталират на своите компютри, за да могат да си споделят файлове.

4. Торент Тракери – уеб сайт каталог с описание на торент файлове, координиращ връзката между участниците в торент системата.

В торент сайтовете свободно може да се свалят филми, музика, игри, програми и др.

Има много мнения относно използването на торентите. Някои са положително настроени, а други негативно.

Против използването са защитниците на авторското право. Според тях не е правилно трудът им да се използва безплатно и техните печалби спадат значително. Освен това в този вид сайтове може да се свалят и филми със съдържание, непозволено за деца под 18 г. Именно това кара много от потребителите на Интернет да са негативно настроени към торент сайтовете.Борбата срещу разпространението на този тип филми се води от дълги години и се считаше за успешна тъй като най – голямата търсачка – google забрани съдържанието на такъв тип данни. Потребителите в торент сайтовете обаче могат да получат тези филми само като се съгласят, че са навършили 18 г., а дали това е така – никой не може да каже.

Защитниците, обаче смятат, че интернет пространството е място за споделяне на информация и всеки има право да я разпространява. Малко са хората, които могат да си позволят легални продукти. А в крайна сметка казано по български – като ти дават взимай, като те гонят бягай.

Торент сайтовете имат хиляди потребителя. Налага се даже да ограничават възможността за регистрация на нови такива. Това обаче не е пречка и който търси – намира. Самият факт, че интереса е огромен спомага за съществуването на тези сайтове. Преди година ( а последният случай е от преди няколко месеца ) органите на властта се опитаха да осъдят и попречат съществуването на двата най – големи торент сайта у нас – http://www.arena.bg i http://www.zamunda.net. Това предизвика смут в обществото, дори и организиране на протести в страната.

Но дали е правилно или не, необходимост или прищявка, торент сайтовете са станали неизменна част от Интернет пространството и тяхното премахване би причинило доста промени.

Изготвил: Магдалена Милева

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

Облак от етикети

%d bloggers like this: